Оставьте ваши контакты

Гіперплазія молочної залози

Гиперплазия молочної залози Термін «гіперплазія» може бути застосовний до будь-якого органу. Він означає збільшення числа клітин в тканині або органі, в результаті чого його обсяг збільшується.

Даний стан може розвиватися через вплив на тканини всіляких подразників (фізичних, хімічних, механічних), деяких гормонів (наприклад, прогестерону і естрогену), фізичних навантажень, в результаті чого відбувається зростання кількості м'язових волокон і т.д.

Варто мати на увазі, що після усунення впливу провокуючого фактора ознаки гіперплазії, як правило, спонтанно зникають.

Це є важливою відмінністю від неопластичних (пухлинних) процесів, що не піддаються зворотному розвитку після припинення впливу на клітини подразника.Частіще за все гіперплазія носить доброякісний характер, але в деяких випадках її розглядають як передраковий стан. Саме тому так важливо регулярно проходити профілактичні огляди і скринінги, що дозволяють на ранніх етапах виявляти захворювання, які не проявляються зовні.

Схожі захворювання



При зверненні до лікаря Бондар А.В. ви завжди можете бути впевнені, що отримаєте уважне ставлення і ретельну діагностику вашого стану. Мамолог Бондар А. В. має практичний досвід більше 13 років, а лікування захворювань грудей це його основна спеціалізація. Потрапити на прийом до лікаря можна за попереднім записом. Для цього потрібно зателефонувати за одним з телефонів, зазначених на сайті, або заповнити форму зворотного зв'язку.

Види гіперплазії молочної залози

Молочна залоза це залозистий орган, що складається з часточок і молочних проток. У певні моменти життя під впливом гормональних чинників розмір грудей може змінюватися, і це є фізіологічним процесом (приклад - тимчасове збільшення розмірів грудей перед місячними, під час вагітності або лактації). Однак іноді через збої в організмі кількість залізистих клітин збільшується необоротно, і тоді говорять про патологічну гіперплазію, тобто відбувається надлишкове розростання тканин грудної залози, в результаті чого з'являються пухлиноподібні утворення різних розмірів.

Під терміном «гіперплазія молочної залози» зібрані кілька видів захворювань. Найбільш впізнавана хвороба з цієї категорії - мастопатія. Хвороба розвивається в тих випадках, коли порушується баланс прогестерону і естрогену в організмі жінки.

Записатися на прийом

Крім мастопатії, або дисгормональной дисплазії, терміном «гіперплазія грудей» також називають:

  • Доброякісну дисплазію грудей;
  • Гіперплазію епітелію грудної залози;
  • Дифузну фіброзно-кістозну хворобу;
  • Вузлові фіброзно-кістозні зміни;
  • Протокову фіброзно-кістозну хворобу;
  • Долькову гіперплазію грудей;
  • Атипову протокову гіперплазію;
  • Дисплазію грудних залоз;
  • Доброякісні пухлини молочної залози.

По суті, всі ці хвороби - слова-синоніми, що описує один і той самий патологічний стан, але з різних сторін, наголошуючи на будь-якій характерній патоморфологічній зміні структури органу.

Якщо ви підозрюєте у себе розвиток патології грудної залози, необхідно обов'язково звернутися до лікаря. Тільки так ви зможете зрозуміти, чи є причини для занепокоєння. Прийшовши на прийом мамолога, ви отримаєте грамотну консультацію і дізнаєтеся, чи присутні у вас будь-які з перерахованих вище захворювань. При цьому лікар Бондар наполягає, що приводом для звернення може бути не тільки виявлення у себе підозрілих симптомів, але і наявність грудної патології в роду у жінки, тривалий прийом гормональних препаратів, занадто ранні місячні, пізне настання клімаксу, зловживання сонячними ваннами.

Симптоматика захворювання

Виявлення хвороби - прерогатива лікаря-мамолога, проте ще до його прийому у лікаря, можна запідозрити у себе наявність проблеми. Так, проведення в домашніх умовах самодіагностики дозволяє виявити зміни в грудях. З цією метою жінка повинна акуратно обмацати молочну залозу в положенні стоячи, а потім лежачи. Виявлення в грудній залозі ущільнення (розміри можуть варіювати від просяного зернятка до волоського горіха) є приводом для звернення до лікаря. Наприклад, вузлова гіперплазія молочної залози саме так і проявляється - наявністю безболісного кулястого щільного або еластичного утворення в товщі грудної залози.

Також вказують на необхідність консультації та огляду наступні симптоми:

  • Надмірна чутливість, тяжкість і дискомфорт у грудях на початку місячних;
  • Збільшення грудей незалежно від менструального циклу;
  • Поява виділень з сосків, не пов'язані з вагітністю або годуванням грудьми;
  • Збільшення регіонарних (пахвових) лімфовузлів, їх болючість.

Це загальні прояви дисплазії грудної залози.

Діагностика дисгормональної дисплазії грудей.

Щоб поставити діагноз гіперплазія, лікар Бондар А. В. детально опитує пацієнтку, проводить мануальне обстеження молочних залоз, а також призначає додаткові методи діагностики - УЗД грудей і мамографію (рентгенологічне дослідження). Крім того, пацієнтка може бути спрямована на здачу крові на гормони. При наявності підозр на неопластичний процес, лікар призначить біопсію з подальшою мікроскопією отриманих тканин.

Причини доброякісної дисплазії

Захворювання може протікати у вигляді вузлової або дифузійної форми, причому остання нерідко виявляється, як фіброзна гіперплазія молочних залоз. Для неї характерна наявність грубих тяжів і пухлиноподібних утворень на тлі розростання сполучної тканини і утворення рубцевих змін.

Точні причини гіперплазії до кінця не ясні, проте виявлена залежність від наступних факторів:

  • Генетична схильність;
  • Порушення роботи ендокринної системи (цукровий діабет, гіпо- та гіпертиреоз);
  • Ранній початок місячних або, навпаки, їх затримка;
  • Передчасне або пізнє настання клімаксу;
  • Порушення дітородної функції (множинні аборти, викидні, безпліддя);
  • Порушення лактації (відсутність молока, короткий лактаційний період) або тривалий період годування груддю;
  • Гінекологічні захворювання (оліго- і аменорея, дисфункціональні маткові кровотечі, ендометріоз, кіста яєчників, міома матки);
  • Порушення роботи нервової системи, часті стреси;
  • Травми грудної залози.

Доктор Бондар А. В. звертає увагу, що якщо ви визначили у себе більше одного фактора, це є обтяжливою обставиною, яка підвищує ймовірність розвитку доброякісної дисплазії і в більшій мірі сприяє появі раку грудей. У цьому випадку не варто відкладати запис до мамолога, тому що раніше виявлення патології є надійним способом попередження розвитку онкопатології.

Ризик розвитку онкології

Несвоєчасне лікування захворювань грудей часто призводить до розвитку злоякісних новоутворень. Фіброзно-кістозна хвороба в сучасній медицині розглядають як передраковий стан, що потребує в обов'язковому терапевтичному впливі. Мамолог Бондар Олександр Вадимович рекомендує робити огляди і дослідження грудей раз в півріччя. Тільки так можна вчасно виявити патологічні зміни і встигнути вжити відповідних заходів. Чим пізніше було розпочато лікування, тим вище ймовірність малігнізації процесу, тому не відкладайте візит до лікаря, подбайте про своє здоров'я!

Атипова гіперплазія

Як уже згадувалося, зміна обсягу органу може носити фізіологічний і патологічний характер. У тих випадках, коли збільшення кількості клітин не сполучена з їх структурно-морфологічними змінами, говорять про фізіологічні процеси. Якщо ж розростання тканин відбувається за рахунок збільшення кількості клітин, що мають ненормальну форму, розмір і структуру, кажуть про атипову (патологічну) гіперплазію. Цей стан має тенденцію до переродження в рак грудей, тому жінки з атиповою гіперплазією повинні в обов'язковому порядку спостерігатися у мамолога та регулярно проходити скринінгові дослідження молочних залоз.

Види атипової гіперплазії

З огляду на те, що грудна залоза складається з часточок і молочних проток, ознаки атипової гіперплазії можуть з'явитися, як в часточках, так і в епітелії проток. У першому випадку патологія називається атипова долькова гіперплазія, в другому - атипова протокова гіперплазія. Обидва стани небезпечні високим ризиком розвитку злоякісної пухлини грудей.

Для виявлення та класифікації атипової гіперплазії застосовується мікроскопія біоптату - тканин, отриманих в процесі біопсії патологічного новоутворення. Сама по собі атипова гіперплазія не є злоякісним захворюванням, але вона здатна збільшити ймовірність виникнення злоякісної пухлини в 4-5 разів. Також відомо, що чим більше в грудях виявляється вогнищ атипової гіперплазії, тим вище ризик розвитку раку молочної залози.

Записатися на прийом