Оставьте ваши контакты

Що не можна робити при раку грудей?

Що не можна вживати при раку грудей?

онкология молочной железы Рак молочної залози – це злоякісне захворювання, що вражає залізисті структури жіночих грудей.

У світі це найпоширеніше захворювання серед жінок - на 100 тис. у середньому припадає 95% зареєстрованих випадків у віці від 14 до 88 років.

Серед загальної популяції онкологічних патологій рак молочної залози посідає друге місце після раку легень. У світі щороку діагностують до 1500000 випадків раку грудей.




При ранній діагностиці можливо повне лікування, жінкам важливо регулярно обстежуватися у фахівця і приділяти увагу самодіагностики.

В Одесі можна записатися на прийом до маммологу кандидатові медичних наук Бондарю Олександру Вадимовичу. Лікар є практикуючим онкохирургом і пластичним хірургом, керує маммологической службою. Важливо. Чим раніше виявлений рак грудей, тим легше проходить лікування і краще прогноз.

Група ризику захворювань на рак грудей:

  • наявність раку молочної залози в сімейному анамнезі;
  • зловживання алкоголем і паління;
  • раннє менархе;
  • пізня менопауза;
  • зайва вага;
  • гіпертонія або цукровий діабет;
  • тривале вживання гормональних препаратів.
  • гормональний дисбаланс

Доктор Бондар А. В. підкреслює, що початкові стадії (1 і 2) протікають приховано, що утрудняє їх діагностику:

  1. На першій стадії пухлина до 2 см Лімфовузли звичайні, метастатичний процес відсутній.
  2. На 2-ій стадії розмір неоплазії збільшується (2-5 см), вражаються регіональні лімфатичні вузли і починається поширення метастаз.
  3. На 3 і 4 стадіях канцерогенез прогресує, ракові клітини вражають лімфатичні вузли, спочатку шкіру і тканини грудей, а потім і інші органи.

Перші ознаки можуть проявитися лише на другій стадії, наприклад, у вигляді зміни епідермісу ареола або самого соска, появою виділень, деформацій і інших ознак. В цьому випадку жінка повинна терміново записатися на прийом до маммологу.

Послуги доктора


Що можна їсти при раку грудей?

За наявності канцерогенного процесу важливо враховувати усі моменти. Доктор рекомендує звернути увагу на раціон, тому що живлення може допомогти в лікуванні і попередити розвиток раку. Ось що не можна при раку молочної залози :

  • шкідлива смажена, жирна і консервована їжа, тому що в ній містяться канцерогенні речовини (при нагріванні утворюється небезпечна речовина - акриламид);
  • також небезпечні чіпси, солодка газована вода, соуси, приправи промислового виготовлення, ковбасні вироби, напівфабрикати;
  • шкідливі солодкі продукти, оскільки при надлишку глюкози прискорюється зростання пухлини і метастатичні процеси;
  • треба повністю виключити продукти з транс-жирами, барвниками і пальмовою олією, тому що вони посилюють поширення метастаз;
  • не рекомендується їсти калорійну їжу, оскільки це сприяє набиранню ваги і зміні гормонального фону, а це чинники ризику.

Лікар Бондар А.В. підкреслює важливість відмови від шкідливих звичок. Паління і спиртні напої не лише сприяють формуванню ракових пухлин, але й ускладнюють лікування. Наприклад, при радиіо- або хіміотерапії організм сильно ослаблюється, жінка, як правило, страждає від сильної інтоксикації, тому в цьому випадку етанол і речовини, що містяться в сигаретах, істотно посилюють стан пацієнтки. Крім того, шкідливі звички негативно позначаються на рівні імунітету, знижується опірність організму.

Зверніть увагу. Тютюнопаління стає причиною понад 20% смертей в результаті онкологічних захворювань.

Записатися на прийом

Які продукти потрібно їсти при раку грудей:

  1. Морква, гарбуз, солодкий перець і інші жовті і помаранчеві плоди. У них є каротини, що мають антиоксиданти властивостями.
  2. Морепродукти і морська риба - джерела мікроелементів, білку, потрібного для імунної системи і корисних вітамінів А і Е.
  3. Будь-яка рослинна їжа. По-перше, це цінне джерело вітамінів і клітковини, по-друге, в них багато речовин, що допомагають зміцнювати організм в період важких хвороб. Украй важливо їсти їжу, багату на аскорбінову кислоту. Це треба для імунітету.
  4. Антиоксидантні властивості мають продукти з вітаміном Е (рослинні олії, авокадо), вітаміном С (цитруси, ягоди), пігментом ликопином (помідори, кавун, червоний солодкий перець), полиненасыщенными омега-3 кислотами (горіхи, насіння, риб'ячий жир).

Окрім названих продуктів, при раку також корисні:

  • усі види капусти;
  • боби, особливо соя і квасоля;
  • пісне м'ясо: курка, кролик, індичка;
  • куркума, імбир;
  • лук і часник;
  • зелень, особливо шпинат.

Доктор рекомендує їсти більше рослинної їжі, а також нежирне м'ясо, печінка, яйця, риба. Бажано для термічної обробки не використати жаріння на олії. При проблемах з кишечником (що часто трапляється при хіміотерапії) необхідно включати в раціон кисломолочні продукти, а також їжу, збагачену клітковиною.

Заборона на загар і фізичні навантаження при раку

Протипоказання при раку молочної залози включають заборону на опромінення сонячною радіацією і важкої фізичної праці. Ультрафіолетове і інфрачервоне опромінення шкідливо через можливу деформації клітинного генома, що призводить до розвитку мутагенезу. Під час лікування раку грудей загоряти заборонено, тому що хвора слабка, а додаткове іонізуюче опромінення погіршить ситуацію.

Під час лікування краще відмовитися від будь-яких фізичних навантажень. Краще віддати перевагу прогулянкам на свіжому повітрі в тіні. У період реабілітації помірні спортивні навантаження будуть корисні. Про них можна уточнити на консультації у мамолога.

Крім цього, важливо виключити стреси і будь-які емоційні переживання, тому що вони погіршують здоров'я пацієнтки. Рак молочної залози - це випробування для жінки, тому доцільно звертатися за кваліфікованою психологічною допомогою.

Прийом вітамінів і самолікування при раку

Під час лікування і після нього призначається підтримуюча терапія, яка включає прийом вітамінно-мінеральних комплексів. Бондар А.В підкреслює на неприпустимості самолікування. Усі препарати, навіть вітаміни, повинні призначатися тільки лікарем, який буде відслідковувати динаміку і проводити необхідну корекцію доз. Вітаміни потрібні для підвищення опірності організму проти раку, зміцнення імунітету і відновлення пацієнтки після протиракової терапії.

Важливо розуміти, що на даний момент рак грудей - це не вирок. Захворювання успішно лікується в спеціалізованих центрах.

МЕТОДИ НЕТРАДИЦІЙНОЇ І НАРОДНОЇ ТЕРАПІЇ НЕ МОЖУТЬ ЗАМІНИТИ ОПЕРАТИВНЕ, РАДІО- І ХИМИОТЕРАПЕВТИЧНЕ ЛІКУВАННЯ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ.

Записатися на прийом