Оставьте ваши контакты

Мастопатія і вагітність

Мастопатия и беременность Мастопатія - захворювання, що характеризується розростанням сполучної тканини молочної залози, внаслідок чого формуються доброякісні пухлини.

Це може бути як одно велике утворення, так і множина дрібних.

Найчастіше відхилення виявляється в ході пальпаторного обстеження грудей, але в деяких випадках їх можна помітити при візуальному огляді.


Патологія позначається на усьому організмі, але особлива увага маммолог приділяє мастопатії при вагітності.

Зв'язок між вагітністю і мастопатією

Остаточної причини розвитку патології не знайдено, але вважається, що провідне значення має гормональний фон. Можливо тому часто зустрічається думка, що завагітнівши, можна позбавитися від хвороби назавжди. Безумовно, вагітність позначається на течії мастопатії. Під впливом гормонів вузлики в грудях зменшуються в розмірах, а іноді пропадають повністю. Пояснюється це тим, що формування утворень пов'язане з рівнем прогестерону. Саме цей гормон виділяється під час вагітності.

Запис на прийом

Похожие заболевания



Позитивно позначається і період лактації. Це пояснює той факт, що маммолог-онколог радить своїм пацієнтам з мастопатією годувати дитину грудьми як можна довше. В той же час, варто врахувати, що різке припинення лактації може погіршити стан.

Існує і зворотний взаємозв'язок, тобто вплив мастопатії на вагітності, а точніше на її вірогідність. Річ у тому, що частіше патологія виступає як симптом іншого захворювання, а не самостійна хвороба. Саме основна патологія може стати причиною проблем із зачаттям. Це може бути полікістоз яєчників, гіперплазія ендометрія, ендометріоз, дисфункції щитовидної залози і так далі.

Тому, щоб з'ясувати, чи може захворювання позначитися на вагітності, важливо визначити першопричину, а для цього необхідно пройти діагностику мастопатії.

Мастопатія і вагітність після 35 років

Не виключено, що мастопатія проявиться саме під час вагітності, особливо це часто спостерігається при пізньому зачатті. З цієї причини жінкам старше 30-35 років рекомендується потрапити на консультацію маммолога на етапі планування вагітності.

Пізнє зачаття може стати причиною формування кістозних утворень в молочній залозі, особливо ризик відхилення зростає після тривалого застосування оральних контрацептивів. В той же час, це не виключає зачаття, але запис до маммологу на етапі планування має бути обов'язковим. Уникнути негативних наслідків можна за рахунок правильно проведеного лікування мастопатії ще до вагітності.

Ускладнення мастопатії при вагітності

Упродовж усієї вагітності жінка повинна регулярно ходити на прийом маммолога для своєчасного виявлення змін в молочній залозі. Але особлива увага приділяється періоду лактації. Мастопатія підвищує ризик розвитку маститу при годуванні грудьми, тому слід зайнятися профілактикою цього захворювання.

Якщо до зачаття були вузли, але при вагітності вони розсмокталися, після народження дитини треба обов'язково відвідати маммолога в Одесі, оскільки нерідко під час лактації патологія повертається. Крім того, не виключена малигнизация процесу.

Лікування мастопатії під час вагітності

Прийом гормональних препаратів для лікування молочної залози під час виношування дитини і при лактації протипоказаний. Тому терапія зводиться до ретельного спостереження за станом вузлів і усунення наявних симптомів. У зв'язку з цим маммолог Бондар А.В. призначає протизапальні препарати, протинабрякові засоби, а також ліки, нормалізуючі функцію ендокринної системи і життєво важливих органів.

Запис на прийом