Оставьте ваши контакты

Запалення соска у жінок

Воспаление соска у женщин

Теліт - запальний процес, що зачіпає область соска і ореоли. Характерна особливість патології - ущільнення, різка хворобливість в сосково-ореолярной зоні. Це захворювання часто супроводжує мастит і спостерігається у жінок при грудному вигодовуванні. У певних випадках патологію діагностують у чоловіків і жінок, що не народжують.

Симптоми запаленого соска у жінок

Симптоматика теліту безпосередньо залежить від стану імунітету і причин, що викликають захворювання. Основні ознаки патології :

  • паління, гіперемія, нагрубання і біль в сосці;
  • ущільнення ореоли;
  • набряклість молочної залози;
  • поява тріщин, кірок на епітелії.

Хворобливі відчуття можуть бути постійними, або з'являтися тільки при здавленні.

Якщо захворювання розвивається на тлі герпетичної інфекції, відзначається інтенсивний свербіж, з'являються хворобливі, дрібні бульбашки (везикули), заповнені прозорою рідиною.

Схожі захворювання



При приєднанні бактерійної інфекції з'являються симптоми загальної інтоксикації організму :

  • погіршення здоров'я, слабкість;

  • підвищення температури;

  • відсутність апетиту;

  • збільшення шийних, пахвових лімфовузлів;

  • виділення різного характеру (від серозно-кров'яних до гнійних).

Не варто відкладати звернення до маммологу, якщо болить кінчик соска, з'являється свербіж, почервоніння, припухоль в ореолярной зоні, виділення з сосків. Починати лікування треба при перших ознаках теліту, інакше виникає ризик серйозних ускладнень - від маститу і абсцесу, до розвитку злоякісного процесу в тканинах молочної залози.

Записатися на прийом

Провокувальні чинники і причини теліту

Запустити хворобу можуть патогенні мікроорганізми, які проникають через ушкодження епітелію або розносяться з потоком крові з хронічних осередків інфекції. Найчастіше запалення на ареолі соска провокує стафілококова або стрептококова мікрофлора, рідше - такі збудники, як гриби Кандида або вірус герпесу.

До чинників, сприяючих розвитку теліту, відносяться наступні стани:

  • Застій молока у годуючих жінок (лактостаз). Закупорка молочних проток або неможливість повністю випорожнити груди веде до розмноження патогенних бактерій і збільшує ризик розвитку запалення.

  • Ушкодження (тріщини) епітелію. У жінок з плоскими, втягнутими сосками виникають труднощі з годуванням. Дитина може відмовлятися від грудей, що викликає застій молока або смоктати надмірно активно і довго, що тягне деформацію і розтріскування сосків.

  • Атопічний дерматит, екзема. Хронічний запальний процес в ареолярній зоні проявляється інтенсивним свербежем, появою висипань (папул, везикул). Розчісування висипу супроводжується утворенням мокнучих ерозійних вогнищ, через які в тканини грудей проникає інфекція.

  • Травми сосків, незручна білизна. Пирсинг, тертя об грубі шви бюстгальтера або будь-яку травмуючу дію веде до ушкодження ніжної шкіри і збільшує ризик розвитку запального процесу.

Крім того, розвитку теліту сприяють такі чинники, як переохолодження, стрес, зниження імунітету, захворювання щитовидної залози (гипотериоз) або доброякісні пухлини грудей. Запалення соска у чоловіків зв'язують з гормональними порушеннями, цукровим діабетом, зайвою вагою або прийомом анаболиков.

Захворювання, пов'язані з телітом

Запальні прояви можуть розвиватися на тлі ряду патологій :

  • Ектазія молочних проток. Це розширення молочних ходів на тлі вагітності, лактації, або захворювань молочних залоз. Проявляється хворобливістю, палінням, свербежем, виділеннями. У задавнених випадках інфікування молочних проток може привести до розвитку гнійного абсцесу.

  • Внутрішньопротокова (внутрішньоміхурова) папілома. Розростання новоутворення усередині молочних ходів супроводжується слизовими, бурими або кров'яними виділеннями, набряклістю навколишніх тканин. При пальпації ареоли можна виявити хворобливі ущільнення. Цей стан відносять до передракових, тобто, існує небезпека злоякісного переродження клітин.

  • Галакторея - стан, при якому вироблення молозива або молока ніяк не пов'язане з народженням дитини, тобто, продукується грудними залозами довільно. Патологія діагностується у жінок і чоловіків різного віку. Небезпека стану в тому, що галакторея може бути ознакою ураження надниркових залоз, яєчників, щитовидної залози або онкозахворювань.

  • Хвороба Педжета - рідкісний різновид раку грудей, що вражає ареолу і сосок. Хвороба супроводжується гіперемією, палінням, болем, виділеннями, деформацією соска, появою мокнучих виразок, які засихаючи, покриваються кірочкою.

Обов'язково звернете увагу на такі прояви, як набряклість, почервоніння залози, втягування, сплощення соска, збільшення лімфовузлів, появу апельсинової кірки на шкірі грудей. Проте подібні симптоми характерні для багатьох патологій, тому при підозрі на злоякісну пухлину важливо своєчасно пройти обстеження у маммолога-онколога і отримати необхідне лікування.

Записатися на прийом

Методи діагностики запалень соска у жінок

Діагностика теліту розпочинається зі збору скарг і вивчення анамнезу. Врач-маммолог огляне пацієнта, виконає пальпацію грудей і лімфатичних вузлів, направить на додаткове обстеження.

Точний діагноз ставиться на підставі лабораторних і інструментальних методів дослідження :

  • МамографіяУЗИ - допомагає виявити новоутворення в грудях.

  • Клінічний і біохімічний аналіз крові - виявляє запалення або порушення обміну речовин.

  • Аналіз на статеві гормони, пролактін - дозволяє

  • Бакпосев виділень - потрібний для визначення збудника інфекції і його чутливості до антибіотиків.

  • Дуктография - введення контрасту в молочні протоки дозволяє виявити ектазію або внутрішньопротокову папілому.

  • Мазок отпечаток- для проведення цитологического исследова

При необхідності лікар виконає біопсію або дасть напрям на МРТ, КТ-сканування.

Лікування теліту

Після уточнення діагнозу лікар підбере ефективну схему лікування. У нескладних випадках призначається консервативна терапія з урахуванням причини теліту. Якщо хвороба викликана патогенною мікрофлорою, використовують антибактеріальні, протигрибкові мазі.

При герпетичній інфекції призначають обробку противірусними засобами. Прояви алергічного дерматиту добре знімають антигістамінні препарати. Зменшити біль і запальні прояви (набряк, гіперемію) допоможе холодний компрес.

У разі ускладнень (симптоми інтоксикації, гнійні виділення), лікар підбере антибіотики широкого спектру дії для вживання внутрішньо. При виявленні абсцесу, його необхідно розкрити і дренувати рану. Надалі використовуються мазі, прискорюючі загоєння тканин.

Консультація маммолога при запаленні соска

При перших тривожних ознаках, що вказують на запалення соска, необхідно звернутися до лікаря. Своєчасна медична допомога допоможе уникнути важких ускладнень або хірургічного втручання.

Маммолог Бондар приймає пацієнтів в новому медичному центрі, оснащеному сучасним діагностичним устаткуванням. Після ретельного обстеження лікар індивідуально підбере оптимальну схему терапії. На кожному етапі лікування пацієнт отримає підтримку і допомогу, що допоможе швидше впоратися з хворобою. Запис до маммологу здійснюється по телефону або через форму зворотного зв'язку на сайті клініки.

Записатися на прийом